bna
X
◀ terug naar overzicht

Restauratie van bestaande woning en nieuwbouw van bijgebouw te Bergen

Fotografie: Bernhard Faber

In opdracht van particuliere opdrachtgevers wordt een ontwerp gemaakt voor uitbreiding van een bestaand landhuis. Tot de opgave behoort ook het restaureren van de woning. Deze is in 1921 gebouwd naar ontwerp van architect Maurits Plate en later aangemerkt als gemeentelijk monument. Ze wordt gewaardeerd als uitzonderlijk gaaf bewaard voorbeeld van een landhuis uit de jaren ’20 en als beeldondersteunend voor de laan, vanwege de losstaande bouw met ruime tuin rondom. Het achtererfgebied, waar 4 achtertuinen elkaar ontmoeten kent een slordige ordening door verschillende schuttingen, tuininvullingen en bijgebouwtjes.

Het bestemmingsplan bood gelegenheid om de woning uit te breiden. De bouwvlek is echter dusdanig op het perceel gepositioneerd dat uitbreiding van de woning van grote invloed zou zijn op het karakter van de monumentale object. Daarom is er voor gekozen om de originele woning te handhaven, de in slechte staat verkerende bestaande aanbouw van later datum te verwijderen en een bijgebouw met de eigentijdse vormgeving achter op het kavel toe te voegen. Het nieuwe volume, gekoppeld met een plat afgedekt tussendeel, heeft zeer duidelijk een eigen karakter. Door de positionering van het nieuwe bijgebouw wordt het rommelige achtererf gebied geordend en vinden zowel aanbouw als monument een passende plek.

Het bestaande woonhuis wordt intern op gerichte wijze aangepast voor meer transparantie, licht en ruimtelijkheid. Het past daarmee bij de eisen van deze tijd en de wensen van de opdrachtgevers. Het exterieur wordt gerestaureerd. Het nieuwe volume vormt samen met het aangepaste bestaande interieur een ensemble waarin de schakeling van diverse ruimtes zorgt voor een architectonische route. Tussen het oude en nieuwe deel ontstaan door de tuin interessante zichtlijnen over en weer. Het bijgebouw is strak en modern gedetailleerd met koperen dak- en gevelbekleding in variërende tinten. Dit zorgt voor contrast met het rijk geprofileerde monumentale woonhuis, zonder dat beide bouwdelen de concurrentie met elkaar aan gaan.

Het eindresultaat laat zich beoordelen als een geslaagd initiatief om een monument met respect te bewaren en er een functioneel woonprogramma in te passen, welke aan de huidige wensen en eisen voldoet.

Projectbeschrijving ▶