bna
X
◀ terug naar overzicht

Bedrijfsgebouw Elektropartners te Heerhugowaard

Elektropartners is een elektrotechnisch bedrijf van multidisciplinaire specialisten die hun kennis voortdurend richten op technieken van morgen. KDRA kreeg  de opdracht om een bedrijfspand te transformeren tot een architectonisch uitgesproken gebouw met een transparante uitstraling. Elektropartners’ nieuwste technieken zijn zo zichtbaar aanwezig.
 
Het gebouw dat Elektropartners in 2009 kocht, staat aan een hoofdontsluitingsweg in de ietwat mistroostige omgeving van  het bedrijventrein de Zandhorst in Heerhugowaard. Het stoere en dynamische ontwerp van de ver-nieuwbouw zorgt voor een ware opwaardering van de straat. Het is dan ook prijzenswaardig te noemen dat Elektropartners gekozen heeft om nieuwbouw te combineren met bestaande bouw en juist op deze plek te investeren in waardevolle architectuur.
 
De stalen huid waarmee de bestaande bedrijfshal is bekleed vouwt zich als vanzelfsprekend om het nieuw gebouwde kantoordeel. De kantoren hebben een transparante glazen gevel welke omlijst wordt door de stalen huid. Door hoogteverschillen tussen oud en nieuw ontstaat een spannende compositie van lijnen en vlakken waarin de hoofdentree benadrukt wordt. De gevel reageert op de afschuining van de kavel ten opzichte van de weg.
 
Elektropartners heeft uit duurzaamheidsoverwegingen bewust gekozen voor hergebruik van een bestaand pand. Het gebouw wordt verwarmd door een lage-temperatuur verwarmingssysteem met een maximum van 35°C, waarbij gebruik wordt gemaakt van een elektrische verticale bodemwisselaar. ‘s Zomers wordt er passief gekoeld door middel van dezelfde bodembronnen. Dankzij de zonnecollectoren op het dak voorziet het gebouw zichzelf van energie.  Voor verlichting wordt zoveel mogelijk van daglicht gebruik gemaakt dat waar nodig is aangevuld met led-verlichting. Tevens zijn de ruimtes voorzien van bewegingsmelders en aanwezigheidsdetectie. De klimaatinstallatie is een actief neutraal systeem met een A++ label. Het gebouw is op deze wijze CO-2 neutraal.
 
De inzet van KDRA niet is opgehouden bij het ontwerpen van het exterieur van het gebouw. Vanaf het begin is het interieur meegenomen in het ontwerp. Zo is een afgestemd geheel ontstaan. In dezelfde vormentaal als de gevel zijn trappen en bordessen  in het dubbelhoge entreegebied vormgegeven. Ongemerkt brengen ze je van het nieuwe naar het oude deel, waar een riante zwevende tafel balanceert aan het bordes. Door het grote dakvenster boven de tafel ontstaat een fascinerend  spel van licht.

Projectbeschrijving ▶