bna
X
◀ terug naar overzicht

Interieur van basisschool de Lichtwijzer te Oegstgeest (voorheen Dr. K. Schilderschool)

Zoals veel van onze werken is ook het ontwerp van deze school gevormd door de context.
 
Specifiek voor de ligging van het gebouw is de nabije aanwezigheid van de Boerderij van Heemskerk. Deze 17e-eeuwse boerderij vormt de nagedachtenis aan de landerijen die hier beheerd werden. De hoeklocatie van de school is een onderdeel van het al jaren bebouwde wijkdeel en is enerzijds gelegen aan een belangrijke ontsluitingsweg.
 
Anderzijds ligt de school aan een groene as. Aan deze rustige groene as is de entree gesitueerd. Het grasdak vormt letterlijk een groene entree voor de school. De laag-hoog beweging van het flauw hellende dak eindigt aan de meer formele zijde van het gebouw. Hier zorgt een pannendak voor aansluiting van het gebouw bij de stijl van de oude boerderij. De gevel aan deze zijde heeft traditionele elementen uit bijvoorbeeld de Amsterdamse School waardoor iedereen die het gebouw van deze kant benaderd het onmiddellijk als een school herkent.
 
De materialisering van het gebouw is onderhoudsarm. Naast een basis van metselwerk worden verduurzaamd hout, keramische pannen en een mos-sedum dak toegepast.
 
Het ontwerp kent een eenvoudige basis van 8 lokalen die aan de noord- en oostzijde zijn gesitueerd. Hierdoor liggen de lesruimtes van de drukke straat af gekeerd en zijn ze beschermd tegen oververhitting door ongewenste zoninstraling. De lokalen in zijn opgenomen in een laagbouwdeel waardoor visuele hinder voor de belendingen wordt voorkomen. De centrale hal verbindt de hoofdentree met de secundaire entree voor de laagste klassen en vormt een ruimtelijke en transparante multifunctionele ruimte die middels een schuifwand verbonden kan worden met de speelzaal. Middels een meubelstuk wordt de hal opgedeeld om een rustige zone voor de lokalen te creëren ontstaat zonder dat er een nauwe gang nodig is.

Projectbeschrijving ▶