bna
X
◀ terug naar overzicht

Nieuwbouwproject Zuiderloo te Heiloo

Fotografie: Bernhard Faber

Zuiderloo is onderdeel van het project Wonen in het Groen, een woonlandschap tussen Limmen en Heiloo. Het door kerssens de ruiter architecten gerealiseerde deel van het stedenbouwkundig plan omvat een veld met 39 sociale huur woningen rondom de Hazelaar in Heiloo. Deze woningen zijn ontworpen in opdracht van Kennemer Wonen en in 2012 gebouwd.
 
Als randvoorwaarden voor het plan fungeerde de landschappelijke onderlegger en de cultuurhistorische gegevens die kenmerkend zijn voor de herkenbare gebiedsgerichte identiteit. Als voorbeeld is te denken aan karakteristieke erfafscheidingen, zoals hagen en houtwallen. Beleving vanuit de woningen op het gemeenschappelijk groen wordt van groot belang geacht en is tevens randvoorwaarde. Als uitgangspunt gold het garanderen van het landelijke karakter. Omdat het plangebied in gespreid eigendom is verdeeld, diende per veld met een eigen identiteit te worden ontwikkeld.
 
Het veld kent onder invloed van genoemde randvoorwaarden en uitgangspunten een bijzondere verkaveling: De rijwoningen aan de zuidzijde sluiten rechtstreeks aan op de naastgelegen volkstuinen. De noordelijke woningblokjes zijn versprongen ten opzichte van elkaar ‘los’ in het veld geplaatst. Hierdoor ontstaat er een maximaal uitzicht op de randen van het plangebied. Zichtlijnen van en naar de woningen versterken dit beeld. Door de blokjes op een terp te plaatsen ontstaat een natuurlijke scheiding tussen gemeenschappelijk groen en privé. Privacy wordt door relatief lage gedeelde schanskorven voldoende gewaarborgd, zonder dat schuttingen het open/groene karakter in de weg staan.
 
Het project is niet alleen door het verkavelingsprincipe bijzonder, maar heeft ook tot bijzondere architectuur geleid waardoor ze nog meer ‘plek-eigen’ is geworden. We hebben ons laten leiden door agrarische referenties, passend op deze locatie. Door de dakpanbekleding van het dak door te zetten in de kopgevels wordt het losse schuurachtige karakter van de woningblokjes geaccentueerd. Het gekozen metselwerk is bijzonder, robuust met een grof geborstelde voeg. Dit zorgt voor een stoer beeld en een duidelijke verbinding met landelijk wonen. De transparant uitgevoerde bergingen liggen aan de entree zijde van de woningen zodat er vanuit het wonen zelf maximaal zicht wordt gecreëerd. Wanneer deze `s avonds worden aangelicht, komen ze ook licht en open over.

Projectbeschrijving ▶