bna
X
◀ terug naar overzicht

Cocensus

De opgave bestond uit de transformatie van een outdoor en kampeerwinkel van 3.000m2 naar een kantoorgebouw voor het bedrijf Cocensus. KDRA is niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp van buitenzijde, maar ook van het interieur, de (meubel)inrichting, het tuinontwerp en de maaiveldinrichting.

Het pand staat in Heemskerk, direct aan de A9 en met uitzicht tot ver in het landelijk gebied. De structuur van het gebouw was uitermate geschikt om het gewenste kantoorprogramma in onder te brengen. Een structuur met vloervelden van voldoende maat en hoogte, afgewisseld met gebouwhoge vides.

Voldoende ruimte en ruimtelijkheid om de verschillende afdelingen en het ondersteunende programma een plek te geven en een warme, lichte en informele (werk) sfeer te creëren. Voor de ca 150 medewerkers zijn er flexplekken per afdeling gerealiseerd (in totaal 4) elk met eigen kern. In deze kern zijn onder meer kantoren voor de afdelingscoördinatoren, pantry, vergaderruimten en concentratieplekken ondergebracht. De werkplekken zijn aan de buiten- en aan de videgevels gesitueerd. Het stafbedrijfsbureau en de algemene vergaderplekken zijn in een apart bouwdeel ondergebracht.

Het gebouw kent en geschakelde massaopbouw waardoor het, ondanks de grootte, minder zwaar oogt. Dit gegeven is bij het ontwerp versterkt door de gebouwdelen waar het kantoorprogramma zich bevindt te voorzien van nieuw, robuust metselwerk en de delen waar de vides zich bevinden te voorzien van verticale groen.

Bij de transformatie van het gebouw speelde duurzaamheid en energiezuinigheid een zeer belangrijke rol. Naast dat het dak en de gevel voorzien is van nieuwe-, hoogwaaridge isolatie zijn alle kozijnen vervangen en voorzien van een hoogwaardige, zonwerende beglazing. Opwarming wordt verder tegengegaan door geïntegreerde, automatisch gestuurde zonwering. Verder wordt er voor het verwarmen en koelen van het gebouw gebruik gemaakt van een (lucht-water) warmtepomp en wordt er een aangenaam binnenklimaat gerealiseerd door gebruik te maken van een geavanceerd ventilatiesysteem. Er wordt minimaal evenveel energie opgewekt als dat er gevraagd wordt door de ca. 400 pv-panelen.

Projectbeschrijving ▶