bna
X
◀ terug naar overzicht

Eethuis Ömer te Alkmaar

Eethuis ömer is sinds 2009 gevestigd aan de Drechterwaard 108 te Alkmaar. Sinds de vestiging is de zaak verder opgebouwd en is er de ambitie ontstaan het pand uit te breiden om zo beter te kunnen voldoen aan de vraag naar een aangename wacht-, eet- en drinkgelegenheid op steenworp afstand van station Alkmaar Noord. Vanwege de brand is het voormalige eethuis onherstelbaar beschadigd.

Nu het niet meer mogelijk is om het bestaande pand uit te breiden is er met een nieuwe, frisse blik naar de locatie gekeken. Ook is de vraag gesteld wat er nog meer mogelijk is op deze plek anders dan het letterlijk herbouwen van hetgeen afgebrand. In deze analyse is de wens en de ambitie naar voren gekomen om de locatie te ontwikkelen op een meer hoogwaardig niveau. Het plan is erop gericht een grotere groep mensen te bereiken en deze ook meer te bieden. Naast de uitbreiding van het assortiment aan eet- en drinkwaren zal de nieuwbouw een positieve impuls geven aan deze plek. Het wachten op het station van Alkmaar Noord zal hierdoor veraangenamen.

het gebouw is opgebouwd uit 3 lagen. Een kelder, begane grond en eerste verdieping. Op de begane grond en eerste verdieping wordt zitgelegenheid gecreëerd. De ruimte op de eerste verdieping geeft tevens toegang tot het dakterras. In de kelder bevinden zich de toiletten, werkplaats en de technische installatie zich bevindt.

Het is een eigenzinnig sculpturaal meubel in de ietwat sobere omgeving aan de noordzijde van het station. Enerzijds inspireerden de bewegingen van infrastructuur rondom de locatie tot plastische vormgeving en transparantie om reizigers uit te nodigen in het voorbijgaan een broodje en koffie te nuttigen. Anderzijds fungeert het restaurant als een rustpunt in de hectiek van mobiliteit.
 
Het gebouw maakt door de afgeronde vorm van het dak en het overstek aan de zuidzijde een opgaande beweging ‘over’ het spoor. Het grote venster in de overstekende verdieping biedt de gasten zicht op het spoor en de perrons. Vanuit dit deel is ook het dakterras te betreden dat uitkijkt op het stationsplein. De gebruikte natuurlijke materialen, hout en natuursteen, vinden aansluiting met het groen in de omgeving.

Door de brand die het voormalige eethuisje volledig verwoestte is plaats vrijgemaakt voor een sfeervol etablissement met een eigentijdse kaart. Ömer lunch & dinner richt zich met koffie, broodjes en snacks op de reiziger terwijl in het restaurant verzorgde diners worden geserveerd.
Gezien de huidige ruimtes, de prominente ligging aan de Hoofdvaart en de vorm van de gebouwen, leent het geheel zich voor horeca doeleinden gecombineerd met publieke/culturele voorzieningen. Het omliggende terrein ook betrokken kunnen worden met aan de voorzijde van het gebouw over de Hoofdvaart een eigentijds terras.

Projectbeschrijving ▶