bna
X
◀ terug naar overzicht

Hoofdkantoor te Wormerveer

Ontwerp voor een hoofdkantoor aan de Zaan te Wormerveer.

Kernbegrippen in het PVE zijn Industrieel en historisch, modern en transparant. Verder is er aangeven dat het gebouw van buiten ingetogen moet zijn en van binnen positief verrast. Deze begrippen zijn een integraal onderdeel van het ontwerp. 

Door de directe relatie die het gebouw heeft met zijn oorsprong (zaadolie) ontstaat hechting met de plek. Onze referentie hierbij is een silogebouw dat kenmerkend is voor de voedsel industrie aan de Zaan. Door het gebouw dit kenmerk te geven voegt het zich naar de silo’s op het terrein en vormt het geen autonoom kantoorgebouw dat overal kan staan. We hebben daartoe de evolutie van een silogebouw onderzocht van een gebouw met gesloten ronde silo’s naar een open gebouw met geabstraheerde silo’s. Eén en ander is ook in onze inzending terug te vinden. 
 
De silo’s staan op een betonnen tafelconstructie waar de Creative Studio onder is geplaatst en daarmee letterlijk het basement vormt.  Op de begane grond is de receptie, de ontvangst en het restaurant gesitueerd en op de tafel staan de silo’s waarin de kantoren gehuisvest zijn. In het vaste, meer besloten programma hebben de liften, toiletgroepen, etc. een plaats gevonden. De directievleugel, het panoramic view en de technische ruimte liggen op de silo’s
 
Midden in het gebouw is over alle verdiepingen een vide gesitueerd die naast dat deze een klimatologische functie kent er tevens voor zorgt dat er voldoende daglicht in het gebouw aanwezig is en dat de er een zichtrelatie ontstaat tussen de verschillende programma onderdelen. De galerijen liggen om de vide heen en hebben op diverse plaatsen een balkon waar mensen een informeel gesprek kunnen hebben.
 
De bezoeker/gebruiker van het gebouw komt via de een formele entree onder de Creative Studio binnen (die duidelijk vanaf de buitenzijde zichtbaar is en hierdoor het visitekaartje van het gebouw vormt). Vanuit de centrale hal heeft hij zicht op de Zaan en als hij vervolgens opkijkt ervaart hij wederom de Creative Studio op de eerste verdieping.  
 
De bezoeker of werknemer komt via een poortjessysteem en lift op de verdieping van zijn bestemming, waarbij op elke verdieping nabij de liftkern een ontmoetingsplek is gesitueerd met koffiezetapparaat en statafels. De kantoren zelf kennen een vrije invulling zoals in het programma van eisen gevraagd is. 
Achter de receptie ligt het restaurant dat in een directe verbinding staat met de hal en het dek aan de noordzijde, de werknemer die vanuit het fabrieksterrein van het restaurant gebruik wil maken komt via een informele entree rechtstreeks in het restaurant binnen.
 
De basis van de silo’s wordt gevormd door beton, die van de kern prefab beton of stucwerk. De glazen gevel van de Creative Studio is een gekleurde glazen gevel met een olieachtig effect. De glazen gevel van de silo’s zijn in het ontwerp uitgevoerd in een glazen klimaatgevel.

Projectbeschrijving ▶