bna
X
◀ terug naar overzicht

Openbare school De Spinaker te Alkmaar

De Spinaker is een openbare school voor (Voortgezet) Speciaal Onderwijs Cluster 4 en geeft onderwijs aan leerlingen met gedrags- en/of psychiatrische stoornissen.
 
De verschillende afdelingen van het Voortgezet Onderwijs van de Spinaker Alkmaar gaan straks samen in de (voor een deel) nieuw te bouwen unilocatie. De school is sterk praktijkgericht. De opdracht luidt om op de plaats waar nu noodlokalen staan een uitbreiding te realiseren van 1200 m2, zodat deze unilocatie zal ontstaan. 

De  hoofdentree bevindt zich tussen de nieuwe hoogbouw en de bestaande school. Deze verbindt het bestaande baksteen gebouw met het nieuwbouwdeel middels een transparante intermediair. Het dak met houten liggers en plafond vormt een uitnodigend en vriendelijke entree.De terreininrichting van het entreegebied zal een bijdrage leveren aan dit uitnodigende en vriendelijke karakter middels een groepering bomen en een terras.
Verder zal een dakopbouw waar de installaties en dakdoorvoeren achter verborgen zijn de naamdrager vormen. Dit bouwdeel zal aansluitend op het interieur met hout bekleed worden.

De kinderen komen op verschillende plaatsen de school binnen, maar dit deel van het gebouw zal op informele wijze de hoofdentree vormen.

Het hart van de school wordt gevormd door de praktijklokalen die zich om het ontvangst/restaurant deel bevinden. Onder een pergola komt  men binnen en men heeft via het restaurant zicht op de binnentuin met zijn kruidentuinen en vruchtdragende bomen. Boven de terrasdeuren die toegang bieden tot de binnentuin herhaalt de pergola zich.

Om een samenhang tussen de nieuwbouw en de oudbouw te bewerkstelligen zal het nieuwbouwdeel dat uit twee lagen bestaat eveneens uit baksteen opgetrokken worden. De gekozen baksteen  is een steen die net als bij de bestaande school ook een gladde huid heeft. De steen kent echter een sterk aftekenend profiel. De baksteen penanten krijgen zo een prachtige textuur en zullen samen met de gekleurde dagkanten een bijzonder uitstraling geven aan de school.        

Projectbeschrijving ▶