bna
X
◀ terug naar overzicht

Wijkcentrum te Noord-Scharwoude

Het wijkcentrum, een opdracht van de gemeente Langedijk vormt een integraal onderdeel van het stedenbouwkundig plan Kerklaan.

Het wijkcentrum vormt samen met de woningbouw van het plan de pleinwanden van een intiem dorpsplein. Dit plein zal niet alleen door de gebruikers ven het wijkcentrum gebruikt worden maar ook door de bewoners van de woningen in het plangebied en die van de omliggende wijk. Het wijkcentrum huisvest een groot aantal verenigingen en functies waarbij de ontmoeting centraal staat, onderling en met de omwonenden.

Op de begane grond zijn programmaonderdelen gesitueerd die een publiek karakter kennen, dit programma en het plein lopen letterlijk in elkaar over. Aan de achterzijde, t.b.v. de speelweide kunnen de muziek-, en toneelverenigingen de deuren opengooien en hun performance aan het publiek tonen. Op de verdieping zijn de meer besloten programma onderdelen te vinden. De vorm van het gebouw is zo ontworpen dat het zich voegt naar de stedenbouwkundige situatie. Aangezien het gebouw een aanzienlijke schaal kent is het opgedeeld in verschillende delen die verschillend zijn gematerialiseerd. De ruimte waar de toneel-, en muziekverenigingen zijn ondergebracht is voornamelijk van hout voorzien van een schuinsoplopend, met gras bekleed dak. Het overige deel is van metselwerk eveneens voorzien van een grasdak.

Het wijkcentrum heeft een andere locatie toegewezen gekregen, maar we vinden het oorspronkelijk ontwerp belangrijk genoeg om op de website te laten staan.

Projectbeschrijving ▶