bna
X
◀ terug naar overzicht

Ringerskwartier Noordkade Alkmaar

Ringers – gebouw B-

In opdracht van BPD heeft KdRA een ontwerp gemaakt voor een woontoren in het Ringerskwartier in Alkmaar.
Het Ringerskwartier maakt onderdeel uit van de Kanaalzone Alkmaar, deze zone zal in de nabije toekomst van een gedateerd bedrijventerrein transformeren tot een aantrekkelijke stedelijke leefomgeving, het Ringerskwartier zelf wordt de schakel tussen de historische binnenstad en het jonge, eigentijdse Overstad.
De Rin­gersfabriek vormt het middelpunt van het Ringerskwartier en geeft het gebied een bij­zonder karakter. Ook de sterke binding met het Noordhollandsch Kanaal maakt van het gebied een aantrekkelijke woonlocatie.
De nieuwbouw van het Ringerskwartier bestaat uit twee typen gebouwen: het plintgebouw en de woongebouwen. Het plintgebouw begeleidt de Noorderstraat en is vier bouwlagen hoog. De vorm van dit volume biedt afscherming van het verkeersgeluid, zodat er een aantrekkelijker leefkwaliteit ontstaat aan de zuidzijde van het gebouw. Drie woongebouwen staan op dit plint­gebouw, woongebouw B staat los gepositioneerd.
De maaiveldinrichting krijgt een groene informele invulling en draagt er toe bij dat er een prettig woonmilieu gerealiseerd wordt.
Gebouw B staat t.o.v. de overige gebouwen los gepositioneerd en ontleent zijn identiteit aan de betonstructuur van de Ringersfabriek. De fabriek kent een formele en meer monumentale kant aan voor- en zijgevel en een informele en functionele kant aan de achterzijde. Kenmerkend hierbij is het betonnen grid dat ingevuld is met metselwerk en kozijnen.  
Door juist deze zijde als uitgangspunt te nemen voor het ontwerp van gebouw B vind er aan de ene kant aansluiting plaats met de historie en aan de andere zijde een contrast met de metselwerk architectuur van de overige woongebouwen.
Het gebouw kent een alzijdige oriëntatie doordat de lift en het trappenhuis in het midden gepositioneerd zijn. In het gebouw bevinden zich 60 woningen over 8 lagen, allen in het sociale segment. Bergingen en gemeenschappelijke fietsenberging zijn in het souterrain ondergebracht.

Projectbeschrijving ▶