bna
X
◀ terug naar overzicht

THE DOME Alkmaar

In het centrum van Alkmaar, aan de Laat, zijn wij bezig met de ontwikkeling van een appartementencomplex met 5 lagen op de plek waar ooit ‘De Domus’ stond. Het complex bestaat uit 70 woningen die verhuurd en verkocht gaan worden. In de plint komen winkels. Tussen de Laat en de Breedstraat hebben door de eeuwen heen altijd religieuze gebouwen gestaan. De laatste kerk, de Dominicus Kerk, is ontworpen door Pierre Cuypers (1863) en werd, met uitzondering van een toren aan de zuidwestzijde, gesloopt in 1985. In 1986 werd er een 4 laags warenhuis gebouwd welke in 2016 werd verbouwd voor de Primark. De toren op de zuidwesthoek werd destijds gespaard en krijgt nu een functie als woontoren.
 
Het appartementencomplex wordt een groot en sierlijk gebouw met allure, refererend naar de oorspronkelijk kerk en het warenhuis. Het gebouw zal zich zo blijven scharen onder de voorname gebouwen in de binnenstad. Het gebouw heeft een binnenhof waar de woningen ontsloten zullen worden en waar de bewoners in een rustige groene ambiance elkaar kunnen ontmoeten. Aan de Breedstraat zal de entree met de daarbij behorende bergingen en fietsenstallingen voor de woningen gesitueerd worden. Aan deze zijde zullen in de gevel vitrines vormgegeven worden met daarin het verhaal van de historie van de plek. De bedoeling is dat historische bouwelementen van de Dominicus Kerk hierin een plek krijgen. De entree ligt precies op de as van de Pastoorsteeg.
 
Het gebouw vindt aansluiting op de toren en verbijzondert zich in de omgeving door verticale penanten welke twee om twee het gebouw ritme geven. Deze penanten dragen tevens bij aan het accentueren van de ronding in de gevel aan de Laat. Het gebouw wordt beëindigd met een terugliggende kap met daarin opgenomen loggia’s. Het transparante gebouw in baksteen wordt verder gedetailleerd met natuursteen en ornamenten. De hekwerken en de entree worden van staal gemaakt en vormen een directe verwijzing naar de gesloopte Dominicus Kerk. De verwachting is dat het complex in 2024 in zijn geheel in gebruik is genomen.

Projectbeschrijving ▶