bna
X
◀ terug naar overzicht

Nieuwbouw woning te Bergen

Fotograaf: Bernhard Faber
Interieur: kdra / kdri in samenwerking met Michiel de Zeeuw
 
Deze riante villa van ruim 2.200 m3 staat aan de voet van de duinen in Bergen. De villa is vormgegeven als een terughoudende compositie van diverse kleinere bouwvolumes die worden verbonden door een groen dak. De volumes liggen ogenschijnlijk verstrooid in het landschap en zijn zo onopvallend verstopt in de duinpan. De verschillende onderdelen huisvesten ieder een eigen programma en hebben door verschillende oriëntatie elk unieke zichtlijnen op het landschap. 
 
De living reageert met zijn hoogte op de oplopende duinen. De directe nabijheid van bomen geeft het gevoel alsof die als het ware “in” de hoge woonkamer staan. Het tweede volume met zadeldak huisvest het zwembad met daarboven de slaapkamers. Het geheel wordt verbonden door een laag dak, die als het ware als een opgetild maaiveld de volumes met elkaar verbindt. Onder het lage dak bevindt zich onder andere de riante woonkeuken die met zijn horizontale gevel een panoramaview biedt op het ruimtelijke open gazon. De entree en de woonkeuken bewegen zich als een terras tussen de twee hogere basiseenheden. 
 
Door de oriëntatie geniet de bewoner optimaal van de bezonning en uitzicht. Traditionele natuurlijke materialen in gedekte kleuren ondersteunen de terughoudendheid die met de compositie van bouwdelen is vormgegeven. Wél een rijke villa, maar geen villa die zich te zeer en te prominent richt op de openbare ruimte. Dat was het ontwerpuitgangspunt.
 
De diverse terrassen worden gevormd door de beweging van de bouwdelen en kennen zo ieder hun eigen zicht, licht en intimiteit. Aansluitend op de kop van de keuken bevindt zich een ruim zonnedek bij het zwembad. De tussen woonkeuken en woonkamer vormgegeven nis biedt een beschutte buitenruimte waar het, met de mogelijkheid tot verwarmen, op koudere dagen fijn verblijven is. Door de positie onder het overstek, die functioneert als natuurlijke zonwering, is het plekje ook zeer geschikt voor de echt warme dagen.
 
Vanzelfsprekend is de woning energieneutraal. De schil is zwaar geïsoleerd en voorzien van triple beglazing. De elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen. De woning is voorzien van een lage temperatuur verwarmingssysteem met een bodemwarmtepomp en ventilatiesysteem met warmteterugwinning. 

Projectbeschrijving ▶